Baráž o extraligu začíná už za 5 dní

21.03.2014 18:43

Rozšířená baráž o extraligu začíná už 26.3.

Rozšířená baráž se bude stejně jako při své loňské premiéře hrát na 12 zápasů. Každý si tak s každým zahraje dvakrát doma a dvakrát venku. Do baráže tentokrát doplnil chomutovské Piráty místo Liberce tým Kladna. Ten se bude spolu s Piráty muset vyrovnat v baráži s dvojicí týmů Mladá Boleslav - Olomouc.

Šance na záchranu: 80%

Kladno se v této sezóně vrátilo nohama zpět na zem. Ukázalo se, že bez posil z NHL tým není schopen uhrát dobrý výsledek, v který doufal i kladenský majitel Jaromír Jágr. Už po 52. kole bylo jasné, že šestizápasové play out už nezmění nic na tom, že Rytíři půjdou do baráže z 13. místa. Nejvíce bodů v základní části získal v kanadském bodování Pavel Patera a to pouhých dvacetšest. Nad dvacetibodovou hranici se dostal ještě obránce Tomáš Kaberle a útočník Petr Tenkrát, který byl zároveň s 13 góly nejlepší střelec týmu. O dva góly za ním zaostal Miroslav Hořava a také francouzský reprezentant Sacha Treille.

Šance na záchranu: 80%

To Chomutov je na tom ještě hůř. V základní části trhl rekord v počtu prohraných zápasů v řadě a nakonec získal velmi podprůměrných 27 bodů. Co se týče produktivity, tak tam jednoznačně vládl David Hruška, který nasbíral v 52 zápasech 32 bodů, za ním pak vznikla velká propast a druhý skončil s 19 body Vojtěch Kubinčák. Tým plný známých extraligových jmen jako Luboš Bartečko, Jaroslav Svoboda, či Josef Straka se předvedl v hodně špatném světle, od posíleného chomutovského celku se od široké veřejnosti očekával daleko lepší výsledek, možná i útok na play off. Třeba takový Josef Balej, kterého si Piráti přivedli z mistrovské Plzně, získal v základní části pouhých 14 bodů za 8 branek a 6 asistencí.

Šance na postup: 30%

Mladé Boleslavi už nikdo neřekne jinak, než barážový klub. Boleslav se totiž znovu vydává do této soutěže. V té minulé sahala po extralize, ale v posledním zápase sezóně byl proti Liberec a svou příslušnost udržel. Bruslaři s přehledem vyhráli základní část první ligy a v play off si poradili jak s odporem Benátek nad Jizerou, tak s Třebíčí. Celkově ztratili jen dva zápasy, oba s Benátkami. Bodově táhl tým v základní části Tomáš Klimenta, Michal Broš či David Výborný. V play off vládl produktivitě Milan Mikulík, který je na závěr sezóny vždy dobře naladěn, což předváděl v minulých letech jak v dresu Boleslavi, tak v dresu Ústeckých Lvů. Mladá Boleslav v play off objevila dalšího střelce, kterým se stal Richard Jarůšek, který byl právě po Mikulíkovi druhým nejlepším střelcem Bruslařů ve vyřazovací části.

Šance na postup: 10 %

Posledním do party je stejně jako loni Olomouc. Kohouti získali v základní části druhé místo a v play off si dokázali poradit poměrem 4:2 na zápasy s Litoměřicemi a poté 4:1 s Duklou Jihlava. Nejlepším hráčem Kohoutů v základní části byl Denis Kindl, po tom ovšem hrábl Třinec a tento šikovný útočník tak v baráži hrát nebude. Druhým nejlepším byl veterán Radim Kucharczyk. V play off nejvíce válel David Ostřížek, který za 11 zápasů získal 12 bodů za šest branek a stejný počet asistencí.

V baráži jsou šance týmů z první ligy dle našich prognóz nízké. Chomutov, ač se trápil má v týmu velký počet velezkušených hráčů a prvoligovým týmům bude v baráži chybět extraligová kvalita, ta kterou v první lize nepotkávaly. Zde máte naše odhady na barážové šance jednotlivých klubů. První zápasy baráže se odehrají ve středu 26. března.