Divize MS 2014 aneb v Česku uvidíme Rakousko a Slovinsko

27.04.2014 11:41

Je dohráno. Všech pět skupin nižších divizí Mistrovství světa v ledním hokeji má za sebou letošní ročník. Rozhodovalo se také o tom, kdo si zahraje příští rok na šampionátu v České republice.

Logo našeho webu | www.vseohokeji-sm.webnode.cz

Divize 3

Začněme od konce, v nejhorší divizi MS se objevil nováček a tím byl Hong Kong, který sehrál ve skupině důstojnou roli a nakonec získal pět bodů a skončil na čtvrtém místě. Naopak katastrofou skončila účast Gruzie, která v pěti zápasech dostala 78 branek a skončila jasně poslední. Páté místo obsadily Spojené Arabské Emiráty. Bylo jasné, že o postup se porve KLDR a Bulharsko. Také tomu tak bylo, oba týmy prošly prvními čtyřmi zápasy bez ztráty bodu a v rozhodujícím zápase porazilo Bulharsko Severní Koreu 4:1 a díky tomu postoupilo do divize 2B.

Divize 2B

Nováček z Jihoafrické republiky splnil svůj úkol. Dokázal porazit Turecko a díky tomu poslal tento tým do divize 3. Nový Zéland, který byl spolufavoritem, nečekaně vybuchl s Mexikem 0:5 a díky tomu tak dost nahrál do karet Španělsku, které už v prvním zápase porazilo Mexiko a mělo tak dost zjednodušenou úlohu. Španělé nakonec zvládli skupinu bez ztráty bodu a po jednosezónní pauze se opět vrátí do divize 2A.

Divize 2A

Favoritem divize bylo Estonsko, které spadlo v loňském roce z divize 1B a toužilo se vrátit zpět. Největším sokem jim měla být Belgie, ale ta ztratila body s Islandem, Izraelí i Austrálií a skončila až na pátém místě. Pouze jednu sezónu vydržel v divizi 2A Izrael, který sice získal čtyři body, ale i tak se vrátí zpět do nižší divize 2B.

Divize 1B

V divizi 1B se velmi dobře uvedl nováček z Chorvatska, který v pěti zápasech získal 11 bodů a skončil na druhém místě. O postupujícím bylo rozhodnuto už po čtyřech zápasech. Díky ztrátě Velké Británie, která byla po pádu z divize 1A favoritem si postup snadněji vybojovalo sousední Polsko, které se tak přiblížilo k hlavní skupině Mistrovství světa, kde hrálo naposledy v roce 2002. S jedním bodem sestupuje do divize 2A Rumunsko.

Divize 1A

Asi nejsledovanější divize MS, zvlášť pro českého fanouška, který zde mohl sledovat, jaké dva týmy uvidí příští rok na Mistrovství světa v České republice. Očekávala se dvojice Rakousko - Slovinsko a také se tak stalo. Mohlo to být ovšem jinak, Japonsko v prvním zápase porazilo Slovinsko 2:0 a mělo vše ve svých rukou. Ovšem v posledním zápase prohrálo na samostatné nájezdy s Maďarskem a to se jim krutě vymstilo. Japonci díky této ztrátě zajistili postup pro Rakousko, které se tak nemuselo v zápase se Slovinskem nikam hnát a prohrálo 1:3. Díky tomu se tak do Prahy a Ostravy podívá i Slovinsko.