Play off první ligy začíná už v sobotu

20.02.2014 17:59

Základní část první hokejové ligy je minulostí. Včerejší poslední 52. kolo rozhodlo o posledních nejasnostech.

https://hc-olomouc.cz/foto/2014_52_HBR/46-IMG_7111.JPG

Olomouc je jedním z favoritů play off | Zdroj: www.hc-olomouc.cz

Základní část s přehledem ovládla Mladá Boleslav, která nakonec získala 126 bodů. V play off po dlouhých letech chybí Ústečtí Lvi, kteří se topí v dluzích a na play off jim letos nepříliš povedené výkony nestačily. V play off chybí i další velkoklub českého hokeje. České Budějovice, které po převzetí licence Hradcem Králové přišly o extraligu, se nakonec zapojily do první hokejové ligy. I s nimi se počítalo ve vyšších patrech tabulky. Ovšem ani tým vedený Alešem Kotalíkem se do play off nedostal a podobně jako Ústí nad Labem skončil s velkým odstupem za branami vyřazovací části. Oba kluby se tak budou muset spokojit pouze s bojem v play out. Zajímavostí je, že pouze 19 borců z celé ligy dokázalo odehrát všech 52 zápasů.

https://onlajny.s3.amazonaws.com/team/logo/158BK Mladá Boleslav - HC Benátky nad Jizerou

 Šance na postup: 95 % - 5 %

Mladá Boleslav je jasným favoritem ligy a celá sezóna je pro ní tak trochu přípravou na baráž o extraligu. Před vítězem základní části ale nestojí jednoduchý soupeř. Farma extraligového Liberce z Benátek nad Jizerou v posledních zápasech nabrala velkolepou střeleckou formu a díky tomu si s předstihem zajistila účast ve čtvrtfinále. Mladá Boleslav má i další problémy. Tím hlavním je marodka. Chybí kapitán Bruslařů David Výborný. Zastupují ho ovšem i další. Na vrcholu kanadského bodování základní části se umístili Tomáš Nouza, Tomáš Klimenta nebo Michal Broš. V tomto ohledu táhne Benátky Josef Skořepa.

Náš tip: 4:0 na zápasy

https://www.hcrebel.cz/foto/male_(60px)/Olomouclogo.jpgHC Olomouc - HC Litoměřice

Šance na postup: 60 % - 40 %

Dalším favoritem je Olomouc. Té se do cesty postaví Litoměřice. Stadion je pro velmi nevyzpytatelný soupeř. Nikdy nikdo neví, kdo vlastně za severočeský klub nastoupí. Litoměřice jsou totiž farmou suveréna extraligy pražské Sparty a také Lva Praha, ze kterého se tu také objevují na hráči na rozehrání či ti, kterým se nedaří tak, jak by si klub Kontinentální hokejové ligy představoval. Nejproduktivnějším hráčem Stadionu je ovšem Miloslav Čermák, kterého sem před sezónou uvolnilo z finančních důvodů Ústí nad Labem. Za Olomouc zase válí například nestárnoucí Radim Kucharczyk. Kohouti ukázali svou sílu už včera v posledním kole ligy, když doma přejeli čtvrtý Havlíčkův Brod 11:0. Litoměřice určitě budou Kohouty trápit. Olomouc ovšem bude spoléhat na skvělého brankáře Tomáše Vošvrdu, který byl nejlepším brankářem základní části v úspěšnosti zákroků.

Náš tip: 4:3 na zápasy

https://www.hcdukla.cz/img/ochranne_znamky/dukla_hc.gifHC Dukla Jihlava - AZ Havířov 2010

 Šance na postup: 80 % - 20 %

Havířov už má splněno. Jako nováček ligy se dostal až do play off. A dokonce na šesté místo, což mu přisoudilo do play off tým HC Dukla Jihlava. Jihlava i po odchodu veteránů Hodka a Ficence ukazuje, že patří na vrchol prvoligové tabulky. Tomáš Čachotský tentokrát překonal trápícího se Jaroslava Roubíka z Ústí a vyhrál kanadské bodování před dotírající čtyřkou hráčů z Mladé Boleslavi. Havířov disponuje silným fanouškovským zázemím, na jeho zápasy chodí hodně diváků, stejně jako do Jihlavy a tak se dá očekávat i souboj na tribunách. Jihlava může spoléhat na přesilovky, Adam Zeman byl v základní části druhým nejlepším hráčem v tomto ohledu hned za boleslavským Nouzou. Loni vypadla Dukla už ve čtvrtfinále s Ústeckými Lvy, tentokrát bude rozhodně pomýšlet na lepší umístění, možná i na extraligovou baráž.

Náš tip: 4:1 na zápasy

https://www.hc-olomouc.cz/foto/ilustracni_fota_do_clanku_200_px/hcrebel.jpgRebel Havlíčkův Brod - Horácká Slavia Třebíčhttps://www.hcpce.cz/znaky/2010/tre_200_1.gif

Šance na postup: 50 % - 50 %

Derby. Vysočina prožije souboj dvou kousek od sebe vzdálených měst v play off. Očekáváme velmi vyrovnaný souboj, který by mohl vyvrcholit sedmým rozhodujícím zápasem v Kotlině. Třebíč má oproti soupeři lepší obranu, Rebel naopak útok. Očekává se kvalitní hokej s výbornou atmosférou. Doufejme, že se to celé obejde bez konfliktů.

Náš tip: 4:3 na zápasy

Play off startuje v sobotu 22. února prvními zápasy, hned druhý den se hrají klasicky druhé. Další termíny si prohlédněte v našem rozpisu, kde se také přehledně dozvíte výsledky zápasů.

Play out

 

Hrát se bude i play out. V něm je jasným outsiderem Most, jehož šance na neúčast v baráži o první ligu jsou už jen papírové. Beroun v tuto chvíli ztrácí sedm bodů na dvojici Kadaň Šumperk a další dva body na druhou dvojici Ústí nad Labem České Budějovice. Bude to ještě napínavé, jeden zápas může vše změnit. I tak ale tipujeme Beroun jako druhého účastníka baráže o první ligu, což by tedy byla stejná barážová dvojka z první hokejové ligy jako v minulé sezóně.