Soči aneb komplexní článek o turnaji

08.01.2014 16:17

Ikdyž náš web od nové sezóny nenabízí aktuální výsledky a informace, o Olympijské hry, které byly na webu připraveny vás neochudíme. Prohlédněte si tedy článek o tom, jak vypadá systém, rozpis a nominace na turnaj.

Logo našeho webu | Zdroj: www.vseohokeji-sm.webnode.cz

Nový systém turnaje nabízí vyšší počet zápasů a více atraktivity ve vyřazovací části. Do play off postoupí všechny týmy, které se turnaje účastní. Týmy z prvních míst a nejlepší druhý postupují přímo do čtvrtfinále. Zbylých osm týmů si to rozdá ve čtyřech soubojích o čtvrtfinálové pozice, poté už pokračuje turnaj klasicky, čeká nás semifinále a finále. Nebude chybět ani boj o 3. místo.

Účastníků je v turnaji jako obvykle 12 a jsou rozděleni do tří skupin. Klasická jména jako Kanada, USA, Rusko či Česká republika na turnaji nechybí. Překapením skupiny B je Rakousko, které ač v závěrečném zápase kvalifikačních bojů podlehlo Německu dokázalo postoupit a to díky tomu že narozdíl od přímého konkurenta dokázali porazit dvojici Itálie Nizozemsko bez ztráty bodu.

Ve skupině C je týmem, který postoupil z kvalifikace Lotyšsko, které svedlo tuhé boje proti Kazachstánu a Francii, ale zvládlo to nejlépe a se ziskem sedmi bodů se posunulo na Olympijské hry do ruského Soči. Lotyšsko narazí v základní skupině i na český tým.

Skupina A také přichystala překvapení, a to asi to největší. Účastníkem her bude totiž Slovinsko, které v kvalifikaci překvapivě porazilo Bělorusko i Dánsko a postoupilo poprvé v historii na Olympijské hry. Slovinci hned v prvním zápase turnaje narazí na Rusko, které na ně nemá zrovna dobré vzpomínky, Slovinci je totiž v roce 2010 pořádně potrápili a Rusko si tři body ze zápasu odneslo až v 57. minutě díky gólu Radulova. Ale tyto časy jsou už pryč a extrémně silný ruský tým bude chtít na domácím turnaji udělat co největší úspěch. Ovšem je dost možné, že na nich bude ležet psychická deka, se kterou se jak je známo ruský tým příliš dobře vyrovnat neumí.

Jako favority turnaje označuje váš web trojci Kanada, USA, Švédsko, tyto tři týmy předvedli ve svých nominacích, stejně jako ostatní týmy velká jména, ale přecijen Švédsko patří mezi největší fenomén posledních let v seniorském i juniorském hokeji a bude žhavým favoritem na zisk zlaté medaile.

Nabídneme vám samozřejmě také nominace všech týmů na OH. Začneme Kanadou. Tým javorového listu pozval na turnaj mimojiné stále zraněného hvězdného útočníka Stevena Stamkose, nechybí velká jména jako Crosby či velmi produktivní Tavares, Nash nebo Sharp.

Brankáři: Roberto Luongo (Vancouver), Carey Price (Montreal), Mike Smith (Phoenix).

Obránci: Jay Bouwmeester (St. Louis), Drew Doughty (Los Angeles), Dan Hamhuis (Vancouver), Duncan Keith (Chicago), Alex Pietrangelo (St. Louis), P.K. Subban (Montreal), Marc-Edouard Vlasic (San Jose), Shea Weber (Nashville).

Útočníci: Jamie Benn (Dallas), Patrice Bergeron (Boston), Jeff Carter (Los Angeles), Sidney Crosby (Pittsburgh) Matt Duchene (Colorado), Ryan Getzlaf (Anaheim), Chris Kunitz (Pittsburgh), Patrick Marleau (San Jose), Rick Nash (NY Rangers), Corey Perry (Anaheim), Patrick Sharp (Chicago), Steven Stamkos (Tampa Bay), John Tavares (NY Islanders), Jonathan Toews (Chicago).

O Rusku již byla řeč. Ovečkin, Malkin nebo Dacjuk a samořejmě Ilja Kovalčuk, ruský tým je opravdu nabitý, zejména v útoku a bude na domácím turnaji patřit k nejlepším týmům v ofenzivě. Slabinou ruského týmu bývá brankář, ikdyž třeba Varlamov z Colorada patří mezi velká ruská brankářská jména.

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus), Semjon Varlamov (Colorado), Alexandr Jerjomenko (Dynamo Moskva, KHL).

Obránci: Anton Bělov (Edmonton), Alexej Jemelin, Andrej Markov (oba Montreal), Jevgenij Medvěděv, Ilja Nikulin (oba Kazaň, KHL), Nikita Nikitin, Fjodor Tjutin (oba Columbus), Vjačeslav Vojnov (Los Angeles).

Útočníci: Arťom Anisimov (Columbus), Pavel Dacjuk (Detroit), Denis Kokarev (Dynamo Moskva, KHL), Ilja Kovalčuk (Petrohrad, KHL), Nikolaj Kuljomin (Toronto), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Valerij Ničuškin (Dallas), Alexandr Ovečkin (Washington), Alexandr Popov (Omsk, KHL), Alexandr Radulov (CSKA Moskva, KHL), Sergej Sojin (Dynamo Moskva, KHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis), Alexej Těreščenko (Kazaň, KHL), Viktor Tichonov (Petrohrad, KHL).

Švédové přivedou na turnaj hráče, kteří se obykle díky dobré formě Detroitu v NHL na Mistrovství světa nepodívají. Ale díky odsouhlasané pauze v NHL se ale hráči jako Zetterberg či Alfredsson mohou zúčastnit.

Brankáři: Jhonas Enroth (Buffalo), Jonas Gustavsson (Detroit), Henrik Lundqvist (NY Rangers).

Obránci: Alexander Edler (Vancouver), Oliver Ekman-Larsson (Phoenix), Jonathan Ericsson (Detroit), Niklas Hjalmarsson (Chicago), Erik Karlsson (Ottawa), Niklas Kronwall (Detroit), Johnny Oduya (Chicago), Henrik Tallinder (Buffalo).

Útočníci: Daniel Alfredsson (Detroit), Nicklas Bäckström (Washington), Patrik Berglund (St. Louis), Jimmie Ericsson (Skelleftea, Švédsko), Loui Eriksson (Boston), Johan Franzén (Detroit), Carl Hagelin (NY Rangers), Marcus Krüger (Chicago), Gabriel Landeskog (Colorado), Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver), Jakob Silfverberg (Anaheim),  Alexander Steen (St. Louis), Henrik Zetterberg (Detroit).

V sestavě Finska nechybí například Olli a Jussi Jokinen či Mikko Koivu, ale slavný Saku Koivu v nominaci není. V nominaci je i brankář, který v době výluky působil v extraligové Plzni Tuukka Rask.

Brankáři: Kari Lehtonen (Dallas), Antti Niemi (San Jose), Tuukka Rask (Boston).

Obránci: Juuso Hietanen (Nižnyj Novgorod, KHL), Lasse Kukkonen (Oulu, Finsko), Sami Lepistö (Jekatěrinburg, KHL), Olli Määttä (Pittsburgh), Sami Salo (Tampa Bay), Kimmo Timonen (Philadelphia), Ossi Väänänen (Jokerit, Finsko), Sami Vatanen (Anaheim).

Útočníci: Juhamatti Aaltonen (Oulu, Finsko), Aleksander Barkov (Florida), Valtteri Filppula (Tampa Bay), Mikael Granlund (Minnesota), Jussi Jokinen (Pittsburgh), Olli Jokinen (Winnipeg), Mikko Koivu (Minnesota), Leo Komarov (Dynamo Moskva, KHL), Petri Kontiola (Čeljabinsk, KHL), Lauri Korpikoski (Phoenix), Jori Lehterä (Novosibirsk, KHL), Antti Pihlström (Ufa, KHL), Tuomo Ruutu (Carolina), Teemu Selänne (Anaheim).

USA - 13 hráčů. Přesně tolik hráčů, kteří na posledním Olympijském turnaji ve Vancouveru v roce 2010 získali stříbrné medaile po úchvatné prohrané bitvě s Kanadou v prodloužení. Trenéři věří, že právě tito hráči by měli tvořit základ týmu, který by mohl opět útočit na medaile. Americký tým je mladý, nechybí ovšem velká jména NHL jako Paul Stastny či superstřelec kanadsko-americké soutěže Patrick Kane.

Brankáři: Jimmy Howard (Detroit), Ryan Miller (Buffalo), Jonathan Quick (Los Angeles).

Obránci: John Carlson (Washington), Justin Faulk (Carolina), Cam Fowler (Anaheim), Paul Martin (Pittsburgh), Ryan McDonagh (NY Rangers), Brooks Orpik (Pittsburgh), Kevin Shattenkirk (St. Louis), Ryan Suter (Minnesota).

Útočníci: David Backes (St. Louis), Dustin Brown (Los Angeles), Ryan Callahan (NY Rangers), Patrick Kane (Chicago), Ryan Kesler (Vancouver), Phil Kessel (Toronto), T.J. Oshie (St. Louis), Max Pacioretty (Montreal), Zach Parise (Minnesota), Joe Pavelski (San Jose), Paul Stastny (Colorado), Derek Stepan (NY Rangers), James van Riemsdyk (Toronto), Blake Wheeler (Winnipeg).

Švýcarsko pozvalo na turnaj známá jména jako Martin Plüss či kat českého týmu Andreas Ambühl. Hráči helvétského kříže mají v nominaci celkem 9 hráčů z NHL.

Brankáři: Reto Berra (Calgary), Jonas Hiller (Anaheim), Tobias Stephan (Ženeva, Švýcarsko).

Obránci: Severin Blindenbacher (Curych, Švýcarsko), Rafael Diaz (Montreal), Philippe Furrer (Bern, Švýcarsko), Roman Josi (Nashville), Mathias Seger (Curych, Švýcarsko), Mark Streit (Philadelphia), Julien Vauclair (Lugano, Švýcarsko), Yannick Weber (Vancouver).

Útočníci: Andreas Ambühl (Davos, Švýcarsko), Matthias Bieber, Simon Bodenmann (oba Kloten, Švýcarsko), Damien Brunner (New Jersey), Luca Cunti (Curych, Švýcarsko), Ryan Gardner (Bern, Švýcarsko), Denis Hollenstein (Ženeva, Švýcarsko), Simon Moser (Nashville/Milwaukee), Nino Niederreiter (Minnesota), Martin Plüss (Bern, Švýcarsko), Kevin Romy (Ženeva, Švýcarsko), Reto Suri (Zug, Švýcarsko), Morris Trachsler, Roman Wick (oba Curych, Švýcarsko).

Slovenská reprezentace pozvalo už klasický tým, chybí ovšem veterán Šatan. Obrovitý Zdeno Chára či bratři Hossové v nominaci jsou. Slovensko bude mít k dispozici dva brankáře z NHL.

Brankáři: Peter Budaj (Montreal), Jaroslav Halák (St. Louis), Ján Laco (Doněck, KHL).

Obránci: Ivan Baranka (Omsk, KHL), Dominik Graňák (Dynamo Moskva, KHL), Zdeno Chára (Boston), Martin Marinčin (Edmonton), Andrej Meszároš (Philadelphia), Andrej Sekera (Carolina), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL), Lubomír Višňovský (NY Islanders).

Útočníci: Milan Bartovič (Slovan Bratislava, KHL), Marián Gáborík (Columbus), Michal Handzuš, Marián Hossa (oba Chicago), Marcel Hossa (Riga, KHL), Tomáš Jurčo (Detroit), Tomáš Kopecký (Florida), Tomáš Marcinko (Košice, Slovensko), Michel Miklík, Peter Ölvecký (oba Slovan Bratislava, KHL), Richard Pánik (Tampa Bay), Tomáš Surový (Minsk, KHL), Tomáš Tatar (Detroit), Tomáš Záborský (Ufa, KHL).

Lotyšsko má v nominaci pouze tři hráče z NHL. Ovšem nechybí klasičtí tahouni týmu Berzinš či Darzinš.

Brankáři: Kristers Gudlevskis (Tampa Bay/Syracuse), Edgars Masalskis (bez angažmá), Ervins Muštukovs (Esbjerg, Dánsko).

Obránci: Oskars Bartulis (Doněck, KHL), Ralfs Freibergs (Bowling Green, NCAA), Arturs Kulda (Ufa, KHL), Sandis Ozolinš, Georgijs Pujacs, Krisjanis Redlihs, Arvids Rekis, Kristaps Sotnieks (všichni Riga, KHL).

Útočníci: Armands Berzinš (Atyrau, Kazachstán), Martins Cipulis (Riga, KHL), Lauris Darzinš (bez angažmá), Kaspars Daugavinš (Ženeva, Švýcarsko), Zemgus Girgensons (Buffalo), Miks Indrašis (Riga, KHL), Koba Jass (Liberec, Česko), Martins Karsums (Dynamo Moskva, KHL), Ronalds Keninš (Curych, Švýcarsko), Vitalijs Pavlovs (Riga, KHL), Mikelis Redlihs, Janis Sprukts (oba Jaroslavl, KHL), Juris Štals (Poprad, Slovensko), Herberts Vasiljevs (Krefeld, Německo).

Jasným lídrem Rakouska je Thomas Vanek. Doplní ho ještě také dvojce hráčů z NHL a to Grabner a Raffl.

Brankáři: Bernhard Starkbaum (Gävle, Švédsko), René Swette (Klagenfurt, EBEL), Fabian Weinhandl (Klagenfurt, EBEL). 

Obránci: Mario Altmann (Villach, EBEL), Florian Iberer (Klagenfurt, EBEL), Andre Lakos (Vídeň, EBEL) Robert Lukas (Linz, EBEL), Thomas Pöck (Klagenfurt, EBEL), Matthias Trattnig (Salzburg, EBEL) Stefan Ulmer (Lugano, Švýcarsko), Gerhard Unterluggauer (Villach, EBEL).

Útočníci: Michael Grabner (NY Islanders), Raphael Herburger (Biel, Švýcarsko), Thomas Hundertpfund (Timra, Švédsko), Matthias Iberer (Linz, EBEL), Thomas Koch (Klagenfurt, EBEL), Andreas Kristler (Salzburg, EBEL), Manuel Latusa (Salzburg, EBEL), Brian Lebler (Linz, EBEL), Daniel Oberkofler (Linz, EBEL), Michael Raffl (Philadelphia), Thomas Raffl (Salzburg, EBEL), Oliver Setzinger (Lausanne, Švýcarsko), Thomas Vanek (NY Islanders), Daniel Welser (Salzburg, EBEL).

Norsko má na turnaji jen dva hráče z NHL, to ovšem neznamená, že tým který se dostal na hry přímo jako devátý tým žebříčku nebude kousat. Morten Ask či Anders Bastiansen už dokázali, že i přes to že nehrají NHL či KHL umí své soupeře zasypat gólovými střelami.

Brankáři: Lars Haugen (Minsk, KHL), Lars Volden (Espoo, Finsko), Steffen Søberg (Oslo, Norsko).

Obránci: Alexander Bonsaksen (Oslo, Norsko), Jonas Holøs (Jaroslavl, KHL), Henrik Solberg (Stavanger, Norsko), Daniel Sørvik (Oslo, Norsko), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestad, Švédsko), Mats Trygg (Lørenskog, Norsko), Henrik Ødegaard (Missouri, CHL).

Útočníci: Morten Ask (Oslo, Norsko), Anders Bastiansen (Färjestad, Švédsko), Robin Dahlstrøm (Örebro, Švédsko), Kristian Forsberg (Modo, Švédsko), Mads Hansen (Storhamar, Norsko), Marius Holtet (Färjestad, Švédsko), Sondre Olden (Oslo, Norsko), Ken André Olimb (Düsseldorf, Německo), Mathis Olimb (Frölunda, Švédsko), Mats Rosseli Olsen (Frölunda, Švédsko), Niklas Roest (Karlskoga, Švédsko), Martin Røymark (Färjestad, Švédsko), Per-Åge Skrøder (Modo, Švédsko), Patrick Thoresen (Petrohrad, KHL), Mats Zuccarello (NY Rangers).

Slovinsko by měl táhnout jejich jediný zástupce z NHL Anže Kopitar. Ovšem například Rok Tičar, Žiga Jeglič či bratři Rodmanové nepatří rozhodně mezi neznámá jména světového hokeje.

Brankáři: Luka Gračnar (Salcburk, EBEL), Andrej Hočevar (Epinal, Francie), Robert Kristan (Nitra, Slovensko).

Obránci: Blaž Gregorc (Pardubice, Česko), Sabahudin Kovačevič (Karaganda, VHL), Aleš Kranjc (Kolín, Německo), Žiga Pavlin (Troja-Ljungby, Švédsko), Matic Podlipnik (Jihlava, Česko), Klemen Pretnar (Villach, EBEL), Mitja Robar (Krefeld, Německo), Andrej Tavželj (Rouen, Francie).

Útočníci: Boštjan Goličič (Briancon, Francie), Žiga Jeglič (Ingolstadt, Německo), Anže Kopitar (Los Angeles), Anže Kuralt (Epinal, Francie), Jan Muršak (CSKA Moskva, KHL), Aleš Mušič (Lublaň, EBEL), Žiga Pance (Bolzano, EBEL), Tomaž Razingar (Troja-Ljungby, Švédsko), David Rodman (Oskarshamm, Švédsko), Marcel Rodman (Schwenningen, Německo), Robert Sabolič (Ingostadt, Německo), Rok Tičar (Kolín, Německo), Jan Urbas (Mnichov, Německo), Miha Verlič (Lublaň, EBEL).

Konečně se dostáváme na nominaci České republiky. Kouč Alois Hadamczik povolal hráče, které se očekávalo, že na turnaj pojedou, např. Jaromíra Jágra či Patrika Eliáše. Kapitánem týmu bdue Tomáš Plekanec. V nominaci jsou i dvě jména z české extraligy a to Petr Nědvěd a obránce Michal Barinka, který je asi nejkontroverznější postavou české nominace. Velká smůla českého týmy je, že je zraněný aktuálně jeden z nejleéších českých hráčů v NHL, mladík Tomáš Hertl, který se klidně mohl objevit po boku Jágra či Plekance v první pětce.

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg), Alexander Salák. 

Obránci: Michal Barinka (Vítkovice, Česko), Radko Gudas (Tampa Bay), Tomáš Kaberle (Kladno, Česko), Lukáš Krajíček (Minsk, KHL), Zbyněk Michálek (Phoenix), Michal Rozsíval (Chicago), Ladislav Šmíd (Calgary), Marek Židlický (New Jersey).

Útočníci: Roman Červenka (Petrohrad, KHL), Patrik Eliáš (New Jersey), Michael Frolík (Winnipeg), Martin Hanzal (Phoenix), Aleš Hemský (Edmonton), Jaromír Jágr (New Jersey), David Krejčí (Boston), Milan Michálek (Ottawa), Petr Nedvěd (Liberec, Česko), Jiří Novotný (Lev Praha, KHL), Ondřej Palát (Tampa Bay), Tomáš Plekanec (Montreal), Vladimír Sobotka (St. Louis), Jakub Voráček (Philadelphia).

Olympijský turnaj začne 12. února a zahájí ho dva zápasy. Jedním z nich je duel Česko - Švédsko.