To nejlepší z pohledu českého fanouška. Díl 3.: Prvoligový atak na extraligu

04.06.2014 10:50

Letošní sezóna české nejvyšší hokejové soutěže přinesla mnoho zajímavých událostí. Pojďme se ve třetím díle našeho seriálu podívat na ty nejdůležitější.

Mistři ze Zlína | Zdroj: www.hokej.zlin.cz

Základní část Tipsport extraligy byla jasně v režii pražské Sparty. Tým spolupracující se Lvem Praha hrajícím Kontinentální hokejovou ligu ovládl první část sezóny. Na druhý Třinec měla Sparta po 52 zápasech patnáctibodový náskok a s přehledem si tak zajistila Prezidentovu trofej a nejlepší možnou pozici pro následné play off. Play off si nakonec zahrál i druhý pražský tým, Slavia, která v posledním kole v zápase pravdy porazila Litvínov v samostatných nájezdech a dostala se tak alespoň do předkola.

Totální propadák byla naopak letošní sezóna Chomutova, který uhrál pouze 27 bodů a zařadil se tím tak mezi nejhorší výkony v historii soutěže. Již před play-out bylo jisté, že Chomutov bude hrát baráž. Rozhodnuto bylo i o týmu, který Piráty doprovodí. Stalo se jím Kladno.

V předkole play off hrála Slavia důstojnou roli. S Pardubicemi hrála vyrovnanou sérii a vypadla po prohře 2:3 na zápasy. Druhá série byla jasnější, Vítkovice smetly Liberec bez ztráty zápasu.

Právě Vítkovice tak narazily na Spartu. Ta si nedělala s tímto soupeřem příliš problémů a vyhrála sérii 4:1 na zápasy. Stejným výsledkem skončilo play off i pro druhý tým z předkola, Pardubice nestačily na Třinec. Překvapení nastalo v Plzni, která narazila na Kometu Brno. Ta opět předvedla, že v play off se jí daří a vyřadila indiány 4:2 na zápasy. Vyrovnaná série byla i mezi Zlínem a nováčkem z Hradce Králové, který nakonec v prodloužení 6. zápasu série nestačil na pozdějšího mistra a vypadl.

Kometa si po úspěchu s Plzní věřila i na suverénní Spartu. Brňané třikrát v sérii vedli, Sparta vždy musela dotahovat zápasové manko a tak přišel na řadu 7. rozhodující zápas. V něm vystřelil Hruška Brnu postup do finále. Druhou sérii ovládl Zlín, který přehrál Třinec v poměru 4:2 na zápasy.

Ve finále už Kometě evidentně scházely síly. Zlín opanoval finále v poměru 4:1 na zápasy a stal se tak českým mistrem pro sezónu 2013/2014.

Zajímavé věci se děli i na druhém konci extraligy. Kladno s Chomutovem totiž v baráži o extraligu ztroskotali a pustili místo sebe do extraligy dva nováčky. Těmi se stali Mladá Boleslav a Olomouc.