První liga finišuje, na koho zbyde černý petr ?

16.01.2015 09:28

První hokejová liga má před sebou posledních osm kol a v nich se bude rozhodovat o mnohém.

Piráti padli ve velmi vyhroceném utkání s Duklou Jihlava v prodloužení

Chomutov x Jihlava | Zdroj: www.piratichomutov.cz

První liga jde do finiše. V posledních zápasech základní části se bude rozhodovat nejen o umístění týmu na vrcholu tabulky, ale také o posledních vstupenkách do play off a v neposlední řadě se bude bojovat o záchranu v soutěži. Postupně se podíváme na každý tým první ligy a zanalyzujeme jeho šance na umístění.

Piráti Chomutov

Piráti dle očekávání jednoznačně vládnou první lize. Ve 43 zápasech získali 94 bodů a na první místě mají náskok jedenácti bodů a zápas k dobru k tomu. Chomutov je velkým favoritem první ligy a nemělo by pro ně být sebemenším problémem udržet se na prvním místě tabulky.

Tip redakce: 1. místo

HC ČEZ Motor České Budějovice

Jihočeši předvádějí v této sezóně dobré výkony a zaslouženě jsou na vrcholu tabulky. Motor táhnou především Josef Straka s Tomášem Nouzou, zdatně jim sekundují také Martin Heřman a slovinský útočník Rok Pajič. Už před sezónou bylo jasné, že budějovičtí plánují o hodně lepší umístění, než tomu bylo v minulé sezóně. Svěřenci Petra Rosola svou úlohu zatím plní a s těsným náskokem drží druhé místo.

Tip redakce: 2. místo

Rytíři Kladno

Kladno se po vstupu do opravené domácí arény a výhružce Jaromíra Jágra zvedlo a nyní se pohybuje na čtvrtém místě tabulky. Rytíři v čele s Petrem Tenkrátem či Tomášem Kaberlem mají oproti ostatním týmům výhodu domácího prostředí takřka ve všech zbylých zápasech a z toho by mohli prosperovat.

Tip redakce: 3. místo

SK Horácká Slavia Třebíč

Třebíč i díky pomoci z extraligové Komety Brno poskládala kvalitní tým a znovu jako v minulých sezónách se drží na předních místech tabulky. Horácká Slavia má před sebou ale ještě zápasy s Chomutovem či Kladnem a díky tomu by mohla v tabulce klesnout až pod Rytíře.

Tip redakce: 4. místo

HC Dukla Jihlava

Jihlava dokázala zažehnat předvánoční krizi a nyní stoupá tabulkou. Aktuálně jí patří šesté místo, má ale výhodu zápasu k dobru, který jí v případě výhru může vynést na místo páté. Hlavním soupeřem Dukly budou Litoměřice, v jejichž prospěch mluví vzájemné zápasy. Oba týmy mají v posledních zápasech takřka stejný los, Dukla totiž přebírá soupeře právě po Litoměřicích.

Tip redakce: 5. místo

HC Stadion Litoměřice

O Stadionu padlo dost už v předchozím odstavci. Tým v čele s Jaroslavem Kallou či Vítězslavem Bílkem bude bojovat o co nejlepší umístění. Litoměřice mají momentálně 75 bodů a dva body náskok na Jihlavu a další dva body na sedmou Kadaň.

Tip redakce: 6. místo

HC AZ Havířov 2010

Chomutov, Budějovice nebo Jihlava, to budou nejtěžší soupeři Havířova v posledních zápasech. AZ se letos pohybuje v klidném středu tabulky. Havířov čekají zdánlivě lehčí zápasy proti Prostějovu a Mostu, ale také proti o play off bojujícím Benátkám a Ústí.

Tip redakce: 7. místo

SK Kadaň

Kadaň zatím drží osmé místo a na Benátky má dostatečný náskok, který by měl stačit na umístění v první osmičce. Záležet také bude, kolik hráčů v Kadani zbude poté, co se na konci ledna vrátí z hostování zpět do Chomutova. V únoru se odehrají ale už pouze dva poslední zápasy základní části a pro Kadaň by tak neměl být problém osmé místo udržet.

Tip redakce: 8. místo

HC Benátky nad Jizerou

Už už to vypadalo, že Benátky boji o předkolo play off utekly, jenže náskok je momentálně již minimální. Hodně napovědět může už zítřejší zápas v Ústí, kde pokud Benátky vyhrají, zvýší náskok na nepostupové 11. místo na sedm bodů. V opačném případě se ale jejich náskok může snížit na pouhý bod. Benátky před sebou mají náročný los, čeká je Jihlava, Litoměřice, České Budějovice nebo Třebíč.

Tip redakce: 9. místo

HC Slovan Ústí nad Labem

Ústečtí poté co v létě vstali z mrtvých, mohou v posledních zápasech základní části pomýšlet dokonce na play off. Jejich hlavním soupeřem bude Šumperk, který má o bod více než Severočeši. Ústí má taktéž nároční los, čeká je cesta do Chomutova či Havířova. V domácím prostředí také Budějovice nebo Třebíč. Doma ale Slovan umí, dokázal zde porazit Kladno nebo Jihlavu.

Tip redakce: 10. místo

Salith Šumperk

Draci mají oproti Ústí bod náskok a dohrávaný zápas s Jihlavou k dobru. Vzájemné zápasy ale hovoří ve prospěch jejich hlavního rivala v boji o předkolo. Šest ze zbylých devíti zápasů hraje Šumperk doma, kde to na své soupeře umí. Boj o předkolo bude velmi těsný a nejspíš se bude rozhodovat až v posledních zápasech.

Tip redakce: 11. místo

HC Most

Most má momentálně na pozici zajišťující play off ztrátu 13 bodů a prakticky už tak odpadl z boje o předkolo. Na poslední Brod má Most náskok 16 bodů a ve zbývajících zápasech se tak může soustředit na udržení tohoto náskoku.

Tip redakce: 12. místo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod se hodně trápí a zatím mu se ztrátou tří bodů patří poslední místo. Tým z Vysočiny má ale na napravení této situace ještě celkem 14 zápasů. Mimo osmi zbývajících zápasů základní části se totiž hraje také play out, ve které se odehraje dalších šest kol.

Tip redakce: 13. místo

LHK Jestřábi Prostějov

Prostějov si jako nováček dával vyšší cíle, ale čeká ho jen boj o záchranu. Posledních 14 zápasů rozhodne o osudu týmu. Poslední 14. tým tabulky totiž padá po skončení play out rovnou do druhé ligy. Tomu se Jestřábi budou chtít rozhodně vyhnout. Prostějov má lepší vzájemné zápasy, dokázal Brod třikrát porazit. Tato statistika se ale může v play out vyrovnat.

Tip redakce: 14. místo

Aktuální tabulky 1. ligy zde

Anketa

Kdo nepostoupí do předkola play off ?

Benátky (29)
Šumperk (54)

Celkový počet hlasů: 121