Švédové zlomili prokletí aneb MS 2013 za námi

21.05.2013 08:17

Mistrovství světa 2013 je definitivně za námi. Jeho vítězem se stal tým Švédska, který se tak může radovat ze zlatých medailí poprvé od roku 2006.

https://www.cbc.ca/gfx/images/sports/photos/2013/05/19/swedes-940.jpg

Švédsko slaví titul mistrů světa

Na letošním světovém šampionátu došlo k hodně překvapením ale i zklamáním a my se v tomto článku na tyto zajímavosti podíváme. Začneme vyhlášením hráče turnaje, možná jste si všimli, že na úvodní stránce se za každý hrací den objevovalo číslo dne a také hráč dne. Nejčastěji se na tomto postu ukázal Petri Kontiola. Finský útočník také vyhrál kanadské bodování turnaje a zanechal v domácím prostředí skvělý dojem a po zásluze se stává vítězem ankety o hráče turnaje za náš web. Kontiola nasbíral v deseti zápasech 16 bodů za osm branek a stejný počet asistencí.

Pokud bychom se věnovali kanadskému bodování, druhý skončil s 15 body (7+8) Paul Stastny a hned za ním Craig Smith (4+10), který si hodně pomohl ve čtvrtfinále proti Sborné, kde sbíral jednu asistenci za druhou. Zde je přehled top 10 hráčů kanadského bodování.

 

  Hráč Stát Z G A B
1. Petri Kontiola Finsko 10 8 8 16
2. Paul Stastny USA 10 7 8 15
3. Craig Smith USA 10 4 10 14
4. Ilja Kovalčuk Rusko 8 8 5 13
5. Steven Stamkos Kanada 8 7 5 12
6. Juhamatti Aaltonen Finsko 10 4 7 11
7. Alexander Radulov Rusko 8 5 5 10
8. Henrik Sedin Švédsko 4 4 6 10
9. Loui Eriksson Švédsko 10 4 5 9
10. Roman Josi Švýcarsko 10 4 5 9


Nejlepším Čechem v tomto ohledu byl Jakub Voráček (1+6), což mu stačilo až na 18. místo. Češi na turnaji díru do světa neudělali. Začátek turnaje se jim vůbec nepovedl, přišli prohry se Švýcarskem a Švédskem, poté bodová ztráta s Dánskem a vrcholem byla utrápená výhra 4:2 nad Slovinskem, které nás v některých fázích zápasu dokonce přehrávalo. Zlepšení přinesl až zápas s Kanadou a Norskem. Do čtvrtfinále si ale Češi tyto výkony nepřinesli, hráli opět stejně špatně jako na startu turnaje a po zásluze si sbalili kufry.

Mistři ze Švédska se ve skupině také příliš nepředřeli, ale to ovšem jen do té doby, když z Vancouveru, který rychle vypadl z play off NHL, přijeli bratři Sedinové. Ti ideálně doplnili tým a předvedli ve čtyřech zápasech, které odehráli skvělé výkony a dotáhli Švédsko až na vrchol.

 

Překvapení turnaje

Švýcarsko - Švýcaři překvapili. Svou důraznou hrou se dostali až do finále. Hráči helvétského kříže si tak vezou medaili, což se na MS této zemi nepovedlo dlouhých 60 let.

Slovinsko a Rakousko - Oba outsideři padají zpět do divize 1A, ale nemají se zač stydět. Oba se ukázali ve výborném světle a ukázali, že jsou schopni konkurovat i velkým hokejovým zemím.

Rusko - Francie - Výsledek 1:2 asi nikdo nečekal, Sborná svého soupeře podcenila a pak tvrdě narazila. Prohra je totiž odsoudila k čtvrtfinálovému zápasu s USA, kde schytali debakl a jeli domů.

 

Zklamání turnaje

Česko - Češi předvedli nepřiliš pohlednou hru s mizernou koncovkou, kromě jediného zápasu s Norskem se tým střelecky trápil a herně také. Důkazem byl i zápas se Slovinskem či Dánskem, kde měli Češi velké problémy.

Rusko - Hvězdný tým, navíc posílený o Alexandera Ovečkina se po prvním kole vyřazovacích bojů mohl stěhovat zpět domů. Rusové schytali debakl 3:8, což je jejich nejvyšší prohra v historii MS.

 

Dlouhých 27 let trvalo prokletí domácích týmů na Mistrovství světa. Tolik let se nepovedlo domácím vyhrát svůj šampionát. Až teď Švédsku, které zlomilo toto prokletí. Podaří se to i dalším týmům?

Příští rok se turnaj koná v Bělorusku, v roce 2015 zavítá do České republiky. Tento rok bylo schváleno pořadatelství pro rok 2017. Tuto soutěž vyhráli společně Kolín nad Rýnem a Paříž, ti tak porazili dvojici Kodaň - Riga.